Bett 2016: Groot is uit, klein is in

20160121_132135

 

Wie echt nieuwe, sprankelende ideeën zocht moest terecht bij Bett-futures op de Bett2016. Daar in de hoek van de tentoonstellingsvloer vond je kleine posterachtige presentaties van tientallen startups uit diverse landen. Of het paviljoen The Dutch School waar een aantal Nederlandse startups zich presenteerden. Geen groter contrast was denkbaar met de grote commerciële jongens uit Silicon Valley en omgeving, zoals Google’s, Microsoft, Apple, HP en vele andere.  Buiten de bekende retoriek was daar niet echt veel nieuws onder de zon.

Bij de startups zag ik prachtige goedkope robotica en makered-kid tools  voor robotica en programmeren zoals Ohbot. Een Finse leerlijn voor werken met de Ipads, programmatuur om baby’s te helpen bij hun taalontwikkeling http://www.alphabetbabies.com. De Fransen met Klaxoon, een product waarmee men vanuit de cloud interactief kan werken met behulp van de smartphones en tablets van de leerlingen. De charismatische Franse minister van onderwijs kwam ook even langs (zie foto) Najat Vallaud-Belkacem, oud-lerares 37 jaar oud en in Marokko geboren.

Als je rode draden wilde ontdekken dan was het vooral programmeren/coding, robotica en 3D-printing. De workshops Raspberrie Pi trok veel belangstelling. Het Taiwanese 3D-printing bedrijf  XYZprinting biedt nu 3D-printers aan voor nog geen € 300,- . Wat bij gesprekken met de sales- en marketingmensen opviel, was hun geringe kennis- en binding met het onderwijs. De Nederlandse marketing mevrouw (voor Europa) had weinig notie wat zich wat betreft makered in ons land afspeelt. De namen van onze pioniers (Arjan en Per-Ivar) waren haar onbekend http://us.xyzprinting.com/
Op de vraag aan de Lego-salesmanager of de JV3 Robot inmiddels kon werken met Scratch vroeg de vriendelijke Deen wat dat was en excuseerde hij zich vervolgens met de mededeling dat hij pas drie weken bij Lego werkte.  We zien ook het (midden)Oosten oprukken met stands van de Verenigde Arabische Emiraten, Turkye, Singapore en bedrijven uit Israël en India. De deelname vanuit de VS lijkt sterk terug te lopen.

Er waren ook enkele opmerkelijke Nederlandse deelnemers. Zo kwam ik bij ThiemeMeulenhof  plots Marsjanne Damen tegen, die zich 15 jaar bij Microsoft Nederland met onderwijs bezighield en nu sinds enige maanden bij TM werkt. Daar is zij op zoek naar nieuwe business. Een interessant voorbeeld daarvan is het blancoproject waarin TM, het Rijksmuseum en de NTR (schooltv o.a.) samenwerken.
Een ontwikkeling die ik lang geleden voorspelde (niet bepaald moeilijk) was het ontstaan van het multimediale (digitale) schoolboek. Een Hongaars bedrijf werd voor hun hele het bèta-curriculum dekkende multimediale product genomineerd voor een Bett-award.

De enthousiaste Pauline Maas liet op de Prowise-stand haar mooie unplugged coding spel zien. Zonder en later met computer leer je de eerste principes van programmeren. www.codeklas.nl .Het ambitieuze Budelse bedrijf Prowise was prominent aanwezig op Bett2016 al was het alleen al doordat men de widescreens voor de Bett-Arena leverde. En wie zagen we in een forum op de Arena (OK het was niet het Davos-forum, maar toch)? Onze eigen Maurice de Hond die nog eens aangaf dat we onze kinderen niet goed voorbereiden op de toekomst. Waarvan akte.

20160121_13020420160121_14002820160121_152010

 

Eén reactie op “Bett 2016: Groot is uit, klein is in”

  1. […] Uit Learningfocus: De enthousiaste Pauline Maas liet op de Prowise-stand haar mooie unplugged coding spel zien. Zonder en later met computer leer je de eerste principes van programmeren. http://www.codeklas.nl .Het ambitieuze Budelse bedrijf Prowise was prominent aanwezig op Bett2016 al was het alleen al doordat men de widescreens voor de Bett-Arena leverde. En wie zagen we in een forum op de Arena (OK het was niet het Davos-forum, maar toch)? Onze eigen Maurice de Hond die nog eens aangaf dat we onze kinderen niet goed voorbereiden op de toekomst. Artikel Learnfocus  […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.