Mijn inspiratoren 2015

 

Pedro-De-Bruyckere

Mijn top-10 lijst van Nederlandstalige ICT-inspiratoren, tweeters en edubloggers

Belangrijk bij mijn keuze waren: informatiegehalte (dus geen open deuren, maar nieuwe gezichtspunten uit onderwijs en wetenschap), regelmatig twitteren, onafhankelijkheid, stijl en leesbaarheid, bloggen en last but not least, wie prikkelden mijn fantasie en inspiratie? Over de uitslag kan altijd worden gecorrespondeerd.

 1. Pedro de Bruyckere @thebandb. Het meervoudige Vlaamse talent.
  Niet alleen de beste stand-up comedians komen uit Vlaanderen. Dat geldt ook voor de beste ICT-sprekers. Zo een als Pedro kennen we niet in de lage landen. Hij paart humor aan nuchterheid en kennis. Elk verhaal is weer anders en verrassend. Zie ook zijn blogs op http://xyofeinstein.wordpress.com/ met daarbij mooie links naar interessante sites. Pedro publiceert tegenwoordig dagelijks wel erg veel op zijn blog. Denk ernaan Pedro: “In Beschränkung zeigt sich erst der Meister.”
 2. Casper Hulshof @Titchener.  Kompaan van Pedro en mede-auteur van het boekje Jongens zijn slimmer dan meisjes. Een “moet je gelezen hebben boek” voor leraren. Onderwijs mythes worden doorgeprikt en gefileerd. Kritisch, deskundig en met gevoel voor humor.
  Net als zijn Vlaamse kompaan Pedro is zijn energie mateloos. Dat Twittert maar door bij nacht en ontij. Maar het gaat wel altijd ergens over. Men reageert ook snel op vragen en tweets van anderen, zoals echte sociale media gebruikers betaamt. http://onderwijskunde.blogspot.nl
 3. Arjan van der Meij @arjanvandermeij. Zo enthousiast zie je ze niet vaak meer voor de klas.
  Het enthousiasme van deze Edfab pionier is aanstekelijk. Een docent die al meer dan 10 jaar lesgeeft en met kennelijk groot plezier, is een kritische parel voor het onderwijs. Van Papert, Resnick en Martinez naar Van der Meij. De #makermovement NL kent nog wel enkele uitdagingen: een solide theoretische onderbouwing van de  Edfab-activiteiten en opname in het curriculum. http://makered.nl/
 4. Katja Schipperheijn. @katjaHol. Vlaams, spontaan en origineel. Het lijkt erop dat al het goede uit Vlaanderen komt. Zie hieronder. Gaf dit najaar leuke presentatie in Amsterdam. Enthousiast en gedreven. Ontwikkelde sCool. https://thelearnscape.com/scool dat begon als uit de hand gelopen grap voor de school van haar dochtertje en nu veilig alternatief voor Facebook.
 5. Jelmer Evers. @jelmerevers. Teaching boy wonder. http://www.jelmerevers.nl/. Wellicht de man van 1 miljoen, namelijk opnieuw genomineerd voor de Global Teachers Prize (uitreiking in maart in Dubai).  Half februari wordt de shortlist bekend gemaakt (top 10). Zit regelmatig aan tafel met bewindspersonen, maar laat zich vooralsnog niet inpakken.
 6. Per-Ivar Kloen. @____pi De compagnon van Arjan van der Meij. Vergelijkbaar met zijn partner in crime maar iets minder luidruchtig.
 7. Joek van Montfort. @Xota. Mr Scratch. Coding-volhouder, doorzetter en optimist. Actief met CoderDojo https://www.coderdojo.nl . Organiseerde afgelopen zomer in Amsterdam het meest geslaagde internationale onderwijscongres van het jaar Scratch2015. Wil komen tot Nederlandse CAS-project (Computer At School). Advies: een wat vrolijker foto op je Twitteraccount.
 8. Pauline Maas. @4pip. Coding in the first the degree. Altijd opgewekte en geduldige lerares die op diverse scholen actief is met Codekids. Heeft oorspronkelijk een ICT achtergrond.
 9. Wilfred Rubens. @wrubens. Houdt ons goed op de hoogte via zijn tweets en blogs  . http://www.wilfredrubens.com/ . Beschikt over een helikopterview. Lijkt de laatste tijd iets minder actief. Vraag me af hoe het gaat met zijn promotie? Krijg de indruk dat hij wat minder blogt. Druk, druk. druk? Heeft OU verlaten en is nu zelfstandig ondernemer.
 10. Tessa van Zadelhoff. @warempel. Al jaren deskundig en alert op nieuwe ontwikkelingen. Gelukkig niet meer de enige vrouw in dit lijstje. http://about.me/TessavanZadelhoff /.

Ik beperk me tot het Nederlands taalgebied anders had ik Sylvia Martinez zeker genoemd.

 

 

Eén reactie op “Mijn inspiratoren 2015”

 1. […] Jan Lepeltak noemt 10 inspiratoren van 2015 (Learning Focus) […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.