INTERNET-VERSLAVING

Recent verscheen een onderzoeksrapport van het CBS. Een op de zes jongeren zou verslaafd zijn aan sociale media. Computerverslaving is niet nieuw. Onderstaande column van mij verscheen in 2005 in De Telegraaf. Gebaseerd op een bijdrage van John Bronkhorst en mij aan de publicatie getiteld Kinderen en adolescenten getiteld Computerverslaving (Bohn, Stafleu en van Loghum 2010). Veel van wat er staat is nog actueel, alleen de percentages zijn veranderd. Niet ten goede lijkt het. Onderaan deze tekst ook meer recente links met Amerikaanse sites. Het artikel uit de New Yorker kan ik aanbevelen  http://www.newyorker.com/science/maria-konnikova/internet-addiction-real-thing

“Zijn computer gaat achter slot en grendel en voorlopig is het helemaal afgelopen met internet”. Dat verzuchtte een kennis onlangs tegen mij toen hij het over zijn puberende zoon had. Zijn schoolprestaties waren een ramp en in plaats van huiswerk te maken was de scholier  avond aan avond met anderen aan het gamen of chatten via MSN. Is hier nu sprake van verslaving? Begin deze maand (we spreken van 2005! JL) werd bekend dat er zo’n 40.000 dwangmatige internetgebruikers in Nederland zijn.  Daarvan denkt iets minder dan de helft ook echt professionele hulp nodig te hebben.

Maar er is meer. Eind 2004 kwam uit een ander Nederlands onderzoek naar voren dat 90 % van de jongeren tussen 13 en  15 jaar via internet  chatten. Volgens dit onderzoek van de Erasmusuniversiteit vertoonde toen ruim 6 procent van de meisjes en ruim 3 procent van de jongens kenmerken van verslaving. Het aantal lijkt nu verdubbeld.

Hoe weet je nu of kind in de gevarenzone zit? Er zijn op het net on-line test te vinden die een aanwijzing geven. Het blijkt dat de vooroordelen kloppen. De internetjunk lijkt inderdaad een eenzelvige bleekscheet, hij ontwikkelt een slaaptekort, hij kan zijn tijd niet goed indelen, hij eet onregelmatig (liefst pizza uit een doos?) en krijgt problemen met zijn vrienden (als hij die nog heeft). Maar de meeste kinderen hebben gewoon lol in hun virtuele hobby. Dat kan Googlen zijn, twitteren, of instagram.

Je moet als ouder wel blind zijn, of erg weinig thuis om niet te zien wanneer er iets echt fout zit. Maar kun je dan wel spreken van een verslaving? Daar zijn de geleerden het nog niet over eens. Vaak worden de verschijnselen bij excessief internetgebruik nog het meest vergeleken met gokverslaving en ook op vergelijkbare wijze behandeld. Bij de gevallen die mij bekend zijn ging het bij kinderen meestal om veel diepere problemen, (spanningen in het gezin, problemen op school) waarbij ‘de internetverslaving’ meer een symptoom was dan de kwaal en oorzaak en gevolg door elkaar werden gehaald.

Er bestaan inmiddels termen als Internet Addiction Disorder (IAD) of Computer Addiction (CA) maar ook Cyberspace Addiction Disorder (CAD). Bij twijfel zijn er wel kenmerken te noemen die je als ouder aan het denken moeten zetten. Wees alert als blijkt dat uw kind ook offline erg met internet bezig is en niet in staat is zijn online activiteiten te beheersen en controleren. Ook als uw kind nerveus en rusteloos wordt wanneer de internetactiviteiten moeten worden gestopt, of wanneer hij/zijn een tijd niet online is geweest.

Eerlijk gezegd vraag ik me af er sprake is van een probleem, zeker als je cijfers vergelijkt met bijvoorbeeld het alcoholgebruik van kinderen tussen 14 en 16 jaar. Hier scoort Nederland in vergelijking met alle andere Europese landen veruit het hoogst.  Daar zouden we ons echt zorgen om moeten maken.

Jan Lepeltak

Internetverslaving bestaat medisch gezien echt. Het vertoont veel kenmerken van gokverslaving.
Een nuchter artikel uit The New Yorker van nov. 2014: http://www.newyorker.com/science/maria-konnikova/internet-addiction-real-thing

De test: http://psychcentral.com/netaddiction

Info over symptomen: http://www.psychguides.com/guides/computerinternet-addiction-symptoms-causes-and-effects/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.