Adam Curry de uitvinder van Youtube?

 

youtube

Youtube bestaat 10 jaar. Toch was het Adam Curry die het begin 2000 al had over een Youtube-achtige site in de toekomst. Dat zit zo. Eind vorige eeuw interviewde ik toenmalig directeur Erik Zegwaart van NL-tree. Nooit van gehoord? Geeft niet. NL-tree was de organisatie die in opdracht van de overheid tegen betaling alle scholen op internet moest aansluiten. Dat ging goed totdat KPN besloot scholen gratis op internet aan te sluiten. NL-tree was niet gratis. Na enkele rechtszaken vormde het uiteindelijk het einde van NL-tree.
In het gebouw van de vereniging van kabelnetexploitanten, waar het interview plaatsvond, was een congres bezig en de keynote werd verzorgd door voormalig DJ en internetondernemer Adam Curry. Als ik wilde kon ik de keynote bijwonen en dat deed ik. Adam had het over de mogelijkheid in de nabije toekomst eigen videofilmpjes op internet te zetten om die zo te delen met anderen. Dat leek mij een grappig idee. Hij gaf wat voorbeelden o.a. uit de privésfeer en zo werden de aanwezigen aan het denken gezet over een Youtube-achtige site. Zijn woorden bleven bij mij hangen en ik besloot Adam korte tijd laten te benaderen als mogelijke presentator voor uitreiking van de Computerschool van het jaar 2000 prijs.
Op een zondagmiddag in het voorjaar van 2000 bezocht ik hem in zijn Amsterdamse grachtenpand. Het gesprek werd regelmatig onderbroken door de telefoon. Vaak eindigde Adam met een “I love you to,” en “see you Patrice.’’  Zoals we weten hield de relatie tussen Adam en Patricia Paay geen stand.

Adam vond onderwijs interessant, ook zakelijk. Presenteren deed hij doorgaans voor 20.000 gulden of gratis en dat laatste was natuurlijk bij ons het geval. Toenmalig onderwijsminister Loek Hermans reikte in Leiden de prijzen uit. Hij fluisterde in mijn oor dat hij inmiddels contact had met Adam Curry en hij hem had gevraagd een site voor scholieren te ontwikkelen. Dat liep allemaal heel anders. Het werd een affaire die uiteindelijk profijtelijk eindigde voor Adam maar kostbaar voor het ministerie van onderwijs en uiteindelijk de belastingbetaler. Maar dat is een geheel ander verhaal.

Zie voor nadere info over de  zgn. Jamby affaire  http://www.volkskrant.nl/dossier-archief/sjoemelen-voor-de-minister~a725700/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.