Bill Gates in Amsterdam (1990). Wie is die man? Vroeg staatssecr. Wallage.

 

Op een gure avond in september 1990 staan directie en medewerkers van Microsoft NL enigszins zenuwachtig in de hal van het Amsterdamse Hilton. Het zou een bijzondere avond worden voor het Nederlands onderwijs. Misschien kun je zelfs zeggen voor het onderwijs in het algemeen. Men is in afwachting van Bill Gates die een overeenkomst gaat tekenen met staatssecretaris Jacques Wallage over het gebruik van Word voor Windows. Men heeft nog een uur als daar plotseling de jonge multimiljonair en Microsoft CEO rood aangelopen de draaideuren passeert. Bill is razend: “I haven’t seen anybody at Schiphol”.  Briest hij. General Sales en Marketing Manager van Microsoft Nederland René Oosterling is even duidelijk van slag. Er blijkt een misverstand over tijdstip van aankomst door het uur tijdsverschil met Londen, waar Gates nu vandaan komt[2].Daarmee wordt Nederland het eerste land waarbij de overheid kiest voor de Microsofttekstverwerker ( en dus MS-DOS) als standaard voor het basis- en voortgezet onderwijs. Het contract voor Word is een van de laatste grote contracten voor het startpakket dat alle basisscholen in Nederland geleverd krijgen.  Daarvoor wil de (nog vrij onbekende Bill Gates) wel naar Nederland komen. Wie is die Bill Gates vroeg de staatssecretaris eerder aan een ambtenaar.Hij noemt Nederland in zijn autobiografie (1995) een als van de weinige landen waar bijna elke school is voorzien van computers[1].

De keuze voor Words for Windows, betekent dat MS-Windows 3.0 (de eerste echte grafische interface van Microsoft na de Macintosh van Apple uit 1984) de gebruikersinterface wordt voor de Nederlandse scholen.  Oosterling vertelt: ‘Feitelijk is het gehele verhaal zo’n twee jaar geleden (1988) gestart op de efficiencybeurs in de RAI.  Daar hadden we het eerste contact met mensen van het Comenius/Print project die op zoek waren naar een andere gebruikersinterface dan MS-DOS. We hadden toen al Windows 2.0 en zijn natuurlijk niet geneigd te praten over producten die nog bijna twee jaar ver weg zijn”. Oosterling geeft aan dat nadat was uitgelegd wat de reikwijdte van het project was en hoe lang het zou gaan lopen , dat wel even lag anders.
De keuze voor Windows in plaats van de concurrerende Apple Macintosh was dat de overheid wilde kiezen voor een hardware onafhankelijke industriële standaard. Ofschoon vriend en vijand het erover eens waren dat de Macintosh interface educatief gezien het beste was, vond men de afhankelijkheid van Apple een te groot risico.

Zo behoorde Nederland tot het eerste land dat over de Windows 3.0 plannen hoorde en feitelijk over Microsoft Office dat ook in 1990 uit kwam.

De succesvolle aanval op Wordperfect en Netscape is begonnen.

Bill Gates bezoekt in1990 NL en de auteur

Bill Gates tijdens bezoek in NL en de auteur[1] Bill Gates. De weg die voor ons ligt. Nederlandse vertaling  van C.van den Berg, H.Meijer, S.Verschuuren en P.Janssens. Amsterdam 1995 p.208.

[2] J.Lepeltak. Waarom Windows is de basisschool? Een terugblik. In: COS Computers op school/ Scenschrift  jrg.2 oktober 1990. P.40-43

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.