IMPRESSIE VAN IPON2014 1e DAG

IPON

Wat men moet leren om te doen, leert men door te doen
De Bett in Londen is een hele grote beurs met lezingen. Op IPON zien we lezingen met daarom heen een beurs.  Het is vooral ook een plek om collega’s te ontmoeten.  Fijn dat na het faillissement van Hub-uitgevers IPON onder de bezielende leiding van Martin Smelt en Reshift een doorstart heeft kunnen maken.

De keynote van Michel van Ast was zoals we die kennen van hem: uitstekend. Heldere voorbeelden over de rol ICT in het onderwijs. We zagen een ontroerend multimedia-verslag (foto’s met commentaar) van een studente over haar mbo-stage in de ouderenzorg. Voorbeelden van talentvolle leerlingen in de basisschool, die lastige Ict-problemen even oplosten, terwijl ze in de traditionele vakken niet direct uitblinken.  Tegenwoordig staat Michel, die na zijn Youngworks avontuur les geeft aan een lerarenopleiding, zelf soms ook voor de klas. Hij geeft doe-onderwijs. Zie voor een schitterende site met ideeën https://diy.org/featured. “Wat men moet leren om te doen, leert men door te doen”. Is Michel’s motto.

 

Samsung’s Education Hubs
Tot slot presenteerde Samsung zijn ambitieuze plannen voor de ontwikkeling van een NL-netwerk van Samsung Smart Education Hubs. Hierin wordt een aanbod verzorgd van o.a. digitale leermiddelen, Smart classrooms en professionalisering, Dit alles in samenwerking met Heutink, een aantal educatieve uitgevers en Innofun. Wat de overheid niet doet pakt Samsung gelukkig op. Aandachtsgebieden zijn o.a. passend onderwijs en kleine scholen in krimpgebieden. Dat lijkt me een goede keuze.

 

Op de eerdere openingskeynote van futurist en autodidact Marcel Bullinga zal ik niet diep ingaan. Ik heb te veel voorspellers zien komen en gaan.  Marcel plaatste best zinnige opmerkingen over bijv. het personaliseren van onderwijs, maar ook onzin, zoals: “door googleglass hoeven we geen Chinees meer te leren want Googleglass vertaalt het voor ons. En we leren straks één taal” (Esperanto is back?) De robots gaan de macht overnemen. Er komt ook een nieuwe schoolstrijd volgens Marcel , zoals de eerste schoolstrijd tussen katholieken en protestanten. Wellicht dat Marcel geruime tijd in Noord-Ierland heeft gewoond, maar onze schoolstrijd ging toch echt over de gelijke bekostiging van het bijzonder onderwijs (katholiek en protestant) en het openbaar onderwijs.  Michel van Ast interviewde Marcel. Het moet gezegd hij deed het met bewonderenswaardig respect en geduld. Uiteindelijk draait het toch allemaal om een goede leraar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.