1984: Toen computers nog bliepten

Mac

1984-2014: 30 jaar Ict op school. Kroniek van een lange weg.

(2) 1984 intro van Apple’s Mac

Het honderd-scholen-project gaat officieel in het schooljaar 1983-’84 van start.  De overheid rust 100 scholen uit met computers en introduceert het vak burgerinformatica. Het gaat vooral om ‘learning to use’. 1984 is de titel van Orwell’s roman uit 1948 waarin hij een (verwachte?) totalitaire wereld in 1984 schets. Het vormt de inspiratiebron van Apple’s vermaarde tv-commercial bij de introductie van de legendarische Macintosh-computer in 1984. http://www.youtube.com/watch?v=OYecfV3ubP8.  Het eerste artikel in een landelijke krant over computers in het onderwijs verschijnt in de Volkskrant. Het is mijn entree in de vakjournalistiek. Het staat hieronder afgedrukt.
In haar tweede rapport adviseert de commissie Plomp in 1984 de naam burgerinformatica te vervangen door de “informatieleer en computerkunde”. Dat vak zou twee uur per week gegeven moeten worden. De uren moeten komen van de vakken wiskunde en Nederlands.  Het voorstel om deze vakken elk een uur in te laten inleveren was ingegeven door de gedachte dat beide vakken op een aantal onderdelen overlappingen hebben met het nieuwe vak. De commissie draagt de naam van de voorzitter Tjeerd Plomp, een nuchtere en bescheiden Fries, met als achtergrond een studie wiskunde, was hoogleraar onderwijskunde aan de Universiteit Twente. In zijn rapport, dat voortbouwde op de conclusies van de commissie Rathenau eind jaren ’70,  stelde Plomp voor het voortgezet onderwijs het vak burgerinformatica in te voeren.

Het was een druk jaar. Pionierende leraren richten verenigingen op zoals Ascon voor de aardrijkskundeleraren. Ik richtte samen met Jacques Hendricxs de vereniging IT&Taal op bedoeld voor leraren Nederlands op.
Het gistte en broeide op een klein aantal scholen. Enkele Brabantse scholen van de machtige van stichting Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) waren met hulp van IBM al aan het experimenteren. De naam van de eigenzinnige pionier Bas Cartigny is daar onlosmakelijk mee verbonden. IBM kwam met zijn eigen DOS PC in 1981 op de markt. Veel van de activiteiten  kwamen voort uit de hobbysfeer. Men kocht hobbycomputers van Atari. Tandy en Commodore. In de hobbywereld waren veel programmerende natuurkunde leraren te vinden.  Zo ook op mijn school waar ergens in 1983 natuurkunde collega Hans van Asten zijn hobbycomputer demonstreerde.  Een jaar later startte mijn school zijn eerste klassikale computernetwerk met de BBC-Acorncomputers.[i]
[i] Laten we niet vergeten dat de eerste Apple voortkwam uit de Homebrew Club.  Die club kwam bijeen in een garage in Silicon Valley waar oudere jongeren als Steve Jobs en Steve Wozniak hun eigen computertjes bouwden met materiaal uit o.a. de winkels van Tandy Radio Shack.[ii][ii] 

 

1984 was het jaar van mijn eerste bezoek aan de VS.  Daar bezocht ik in New York o.a. de nascholingscursussen van de New York Board of Education waarover ik schreef in de Volkskrant van zaterdag 22/9/1984 in het katern Wetenschap & Samenleving. Het artikel had als kop: Ga jij maar bliep bliep in de hoek staan!  Ja, toen bliepte computers nog. Het was het eerste grote artikel in een landelijk dagblad (de Volkskrant) over onderwijs en computers (zie hieronder).
In de zomervakantie van 1984 gingen honderden New Yorkse leerkrachten op nascholing. In nog geen twee jaar tijd had men acht duizend leerkrachten geschoold. Bij ons liep het nog niet erg lekker al was de belangstelling sterk groeiende .De lerarenopleiding in Amsterdam had in het studiejaar 1984-1985 120 plaatsen beschikbaar voor de nascholing. Er waren 1400 aanmeldingen.  Er moest en zou iets gebeuren.

 

Is er veel veranderd? Ja en nee. Mijn Volkskrantartikel had als intro: “ Jan Lepeltak, leraar Nederlands in Purmerend, bekeek in New York de opzet van het informatica-onderwijs. Conclusie: in Nederlands is de aandacht te veel gericht op het apparaat, de essentiële programmatuur krijgt te weinig aandacht. “[iii][iii] Als je de recente discussies over de Ipad-scholen hoort, lijkt er niet zo veel veranderd.[i][i]BBC-computers waren speciale ontworpen 8-bits onderwijscomputers ontwikkeld door het Engelse Acorn die daarmee een prijsvraag van de BBC won. In 1983 werd in NL een BBC-gebruikersgroep opgericht. Bestaat die eigenlijk nog?

[ii][ii] Zie Paul E.Ceruzzi. A history of modern computing. MIT-press. Cambridge Mass. 1999 (sec.printing).

[iii][iii] Jan Lepeltak. Ga jij maar bliep bliep in de hoek staan! In: de Volkskrant zaterdag 22 september 1984. Katern Wetenschap & Samenleving p.29.

Ga jij maar blie bliep VK 22 sept 19841 Ga jij maar blie bliep VK 22 (2) sept 19841

 


[i] BBC-computers waren speciale ontworpen 8-bits onderwijscomputers ontwikkeld door het Engelse Acorn die daarmee een prijsvraag van de BBC won. In 1983 werd in NL een BBC-gebruikersgroep opgericht. Bestaat die eigenlijk nog?

[ii] Zie Paul E.Ceruzzi. A history of modern computing. MIT-press. Cambridge Mass. 1999 (sec.printing).

[iii] Jan Lepeltak. Ga jij maar bliep bliep in de hoek staan! In: de Volkskrant zaterdag 22 september 1984. Katern Wetenschap & Samenleving p.29.

 

Eén reactie op “1984: Toen computers nog bliepten”

  1. […] krant  (mijn artikel in de Volkskrant van zaterdag 22 september 1984 sprak hij onbescheiden) zie https://www.learningfocus.nl/2014/02/19/1984-toen-computers-nog-bliepten/ – more-1515 […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.