Small Schools Big Ideas: za 23/3 a.s. in Driemond (NH)

Over samenwerking, social media en ICT

Veel kleine scholen kunnen bij slimme ICT inzet open blijven!

Programma Seminar  Small School Big Ideas  NL (kleine scholen en ICT) op za 23/3
openbare basisschool Cornelis Jetses in Driemond (onder de rook van Weesp)

Adres: Jaargetijden 6,
Driemond, 1109 AR Amsterdam Zuidoost

Kosten deelname:  € 25.-  studenten: € 10.-. (aanmelden hieronder)

10.00 inloop / koffie

10.30 Welkom door Marit van Gaalen (directeur van obs Cornelis Jetses)

10.35 Korte inleiding Jan Lepeltak

10.45 u Over belang van kleine scholen en ICT korte presentatie en Q&A live via internet in Australië  prof.dr.Stephen Heppell

11.15 u. Sandra ter Horst en Harriet Leget (Kennisnet)
Over ‘ict kansen bij krimp met casus Onderwijsgroep Fier in Friesland’

12.00 u. Marit van Gaalen (dir. C.Jetsesschool) over de praktijk in een kleine school.

12.15 Koffiepauze

12.30 Bijdrage van ouder(s) en (ex)leerlingen van de C.Jetses school over belang van de school voor de kleine gemeenschap

13.00 u. Lunch

13.30 u Presentatie Dughall McCormick. over o.a. belang van ICT voor de kleine school en de educatieve inzet van social media:
Small school, you are not alone. Youre friends are in the cloud.
NB: ook zeer relevant voor grotere scholen. +

14.30 u Lex Hupe over Innovatie in Nederland

14.45 u. Jan Lepeltak, samenvatting conclusie en discussie: hoe verder?

15.30 u. afsluitend drankje

Kosten: Een bijdrage van 25 euro voor de kosten van catering, vliegticket van Dughall en een borrel . Resterende inkomsten zullen worden gebruikt voor een te starten stichting voor kleine scholen. Studenten betalen slechts 10.- euro.
Voor deelname en inlichtingen gebruik onderstaand. Graag vermelden of men al dan niet met eigen vervoer komt. formulier:

Uw naam (verplicht)

Uw email (verplicht)

Onderwerp

Uw bericht

Op zaterdag 23 maart a.s. organiseren Lex Hupe en ondergetekende  een (studie/actie)dag over kleine scholen op de (kleine) obs Cornelis Jetses in Driemond onder de rook van Weesp (NH).  Van 10.30 u  – 16.00 u. Incl. Lunch en borrel. Aanleiding is  het sluitingsadvies van de Onderwijsraad. Begin april komt staatssecretaris Sander Dekker met een beleidsreactie. We willen laten zien dat er door gebruik van ICT genoeg alternatieven zijn. Sprekers zijn Dughall McComrick van de Small Schools Big Ideas beweging in de UK http://smallschoolbigideas.creativeblogs.net/ , Prof.Stephen Heppel met een Q&A-sessie via een videoverbinding met Australië, Sandra ter Horst en Harriet Leget (Kennisnet), Marit van Gaalen (Cornelis Jetses school). Jan Lepeltak,  Lex Hupe e.a. Verder is alle ruimte voor discussie en ontwikkelen van nieuwe initiatieven.  In verband met de logistiek en het vervoer naar Driemond (er is op zaterdag geen openbaar vervoer) graag onderstaand formulier invullen en bij opmerkingen aangeven of men met openbaar vervoer komt. We kunnen  deelnemers ophalen vanaf het (metro)station Gaasperplas.
Hieronder de emailreactie van Prof.dr.Stephen Heppell, gerenommeerd internationaal ICT-onderwijsexpert op mijn vraag naar voorbeelden in het buitenland:
Jan, Oh dear, shutting schools under 100?, that is foolish advice – so last century in its understanding of what works!”

De aanleiding
Het advies van de onderwijsraad Grenzen aan kleine scholen vormt een serieuze bedreiging voor kleine scholen. Er is niet of nauwelijks gekeken naar de mogelijkheden om kleine scholen open te houden (zie voorbeelden in het buitenland, de Hebriden, Schotsehooglanden, Finland, Australie en  Canada). De consequenties voor een kleine gemeenschap zijn ingrijpend.Budgettaire redenen voeren nu de boventoon. Maar een bedreiging kan ook leiden tot kansen. Veel kleine scholen kunnen een grote vuist maken en laten zien dat het ook anders kan. Vandaar dat de bekende Engelse onderwijs-ICT expert Dughall McCormick uit Yorkshire een presentatie geeft. Hij zal ons o.a. vertellen wat de conclusies zijn van de eerste annual conference Small Schools Big Ideas, die half maart ook in de UK wordt gehouden. Verder presentaties van Sandra ter Horst en Harriet Leget (Kennisnet) http://www.kennisnet.nl/themas/kansen-bij-krimp/actueel/internet-als-redding-van-de-kleine-school/ die direct betrokken zij bij het elearningproject FIER en Marit van Gaalen van de Cornelis Jetses school. In het weekend is er geen openbaar vervoer. Gekeken wordt naar de mogelijkheid van een pendelbusje van metrostation Gaasperplas (lijn 53) naar Driemond. Parkeren kan in het dorp en bij de sporthal.
Jan Lepeltak en Lex Hupe.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.