Catch 22: belastinggeld ICT en onderwijs

Onlangs heb een artikel geschreven dat half juni 2012 in het onderwijsblad Vives verschijnt. Op verzoek van de redactie probeerde ik, vanuit het perspectief van de leraar, in beeld te brengen wat er zoal de afgelopen 10 jaar op ICT gebied is gebeurd met publieke middelen.
De ruimte was beperkt en onderwijs en ICT-beleid zijn nu niet direct onderwerpen waar het hart van menig docent harder van gaat kloppen.
Ik wilde o.m. antwoorden op twee vragen: (1) hoeveel geld is er vanuit de overheid naar ICT en onderwijs gegaan sinds 2001 het jaar waarin kennisnet begon? (2) Heeft OCW wel eens een impactonderzoek laten plaatsvinden om zoveel mogelijk extern en objectief vast te stellen wat de effecten zijn geweest van al die activiteiten. Dat moet niet zo moeilijk zijn, we hebben het hier tenslotte over belastinggeld en zo’n onderzoek voorkomt dat je in een eindeloze welles-nietes discussie verzandt.
Nou dat viel knap tegen. De Rekenkamer was heel bereidwillig maar bracht me niet verder. Stichtingen die beleid uitvoeren zijn verder zelfstandig. Een door de accountant goed gekeurd jaarverslag is voldoende. Toevallig was er net een bericht gepubliceerd door Rekenkamer. De Rekenkamer stelde eind mei 2012 in een persbericht dat de Tweede Kamer niet inzichtelijk wordt geïnformeerd over de vraag of ministers hun beleid op effectiviteit (gaan) evalueren. Ook ontvangt de Tweede Kamer vrijwel geen informatie over de redenen waarom beleid niet op effectiviteit wordt geëvalueerd. Binnen OCW wordt nu wel gewerkt met een kennisagenda waarbij speciale aandacht uitgaat naar het op wetenschappelijk verantwoorde manier beoordelen van de effectiviteit van maatregelen.

Aan totale bedragen kon ik via OCW niet komen. Men verwees mij naar de openbare jaarverslagen van Kennisnet. De volledige jaarverslagen bleken on-line alleen beschikbaar vanaf 2009. Eerdere jaarverslagen waren er maar dan zonder financiële bijlagen.
Inmiddels was ik al een kleine week mee bezig. Na een week had ik nog weinig. Het werd wel duidelijk dat er sinds de jaren ’80 (na de INSP-evaluatie van prof.Zegveld) geen groot extern geïnitieerd effectenonderzoek meer had plaatsgevonden.
De veelgenoemde openbare jaarverslagen (ongetwijfeld door accounts goedgekeurd) bleken er wel te zijn maar niet direct voor handen in verband met de vernieuwing van de site.

Als ik alleen maar de jaarlijkse begrotingscijfers had. Dat is toch helemaal niet moeilijk werd mij te kennen gegeven. Ik hoef alleen allemaal maar in de jaarverslagen te kijken. Maar die krijg ik nu juist niet volledig te pakken. Dit is wat men een ideale Catch 22 noemt. Inmiddels heb ik wel een mooi staatje met bedragen gehad van Kennisnet, waarvoor dank.

Eén reactie op “Catch 22: belastinggeld ICT en onderwijs”

  1. Dorie schreef:

    Joe, I know several horse owners who can make their horses jump through hoopes if they would want them to, but they cannot ride them with confidence. After I read “The Soul of a Ho&28r#es21;, I followed my instincts and communicated with my horse on his level. After only 6 months I can ride him wherever I want, because he trusts my judgement and he knows that I trust him.Thanks for sharing your experiences with the rest of the horse world.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.